• Leestijd 1 - 2 minuten

Bootcamp in de natuur, mag dat zomaar?

Blog bootcamp in de natuur

Afgelopen jaar heb ik de sportschool verruild voor frisse buitenlucht. Tegenwoordig doe ik mijn work-outs met een gezellige groep mensen in het park. Terwijl ik al squattend om mij heen kijk naar alle verschillende bootcamp-groepen die gebruik maken van het park, vraag ik mij af of dat eigenlijk zomaar is toegestaan. De bootcamp-clubs maken gebruik van openbaar toegankelijke natuur die daarvoor misschien wel niet bedoeld is. ‘Wat een typische juristenvraag’, hoor ik je denken. Het is inderdaad een gevalletje beroepsdeformatie tijdens het sporten, maar onlangs is een soortgelijke vraag aan de hoogste bestuursrechter voorgelegd. Wat oordeelt de rechter?

Eerst even de feiten.
Het gaat hier om een bootcamp-club die tweemaal per week bootcamptrainingen van maximaal 1,5 uur wil geven op een stuk weiland aan de rand van het bos. Voor die trainingen zal gebruik worden gemaakt van materialen, zoals vrachtautobanden en touwen, die na de training worden opgeruimd. In het bestemmingsplan is de locatie bestemd voor ‘extensief recreatief medegebruik’. Daaronder wordt verstaan: ‘die vormen van natuurvriendelijke recreatie welke in hoofdzaak zijn gericht op natuur- en landschapsbeleving, zoals wandelen en fietsen’. De gemeente stelt zich op het standpunt dat de bootcamp-activiteiten geen vorm van natuurvriendelijke recreatie zijn die in hoofdzaak zijn gericht op natuur- en landschapsbeleving.

De vraag die aan de rechter wordt voorgelegd is of de bootcamp-activiteiten kunnen worden aangemerkt als ‘extensief recreatief medegebruik’. De rechter oordeelt dat dit niet het geval is om de volgende reden. Het perceel zal bedrijfsmatig worden geëxploiteerd voor het organiseren van bootcampactiviteiten. Juist de oefeningen met de materialen vinden op het weiland plaats. Tijdens dit vaste onderdeel met de materialen wordt het weiland intensief gebruikt door een groep van ongeveer 15 personen. Dat de trainingen slechts tweemaal per week gedurende 1,5 uur plaatsvinden en dat de materialen na afloop van de trainingen worden opgeruimd, is niet van belang. De bootcampactiviteiten brengen tijdens de training zelf een intensief gebruik met zich, ongeacht de frequentie of lengte ervan. De activiteiten zijn dan ook in strijd met de bestemming en mogen daar dus niet plaatsvinden.

Nu hebben parken, bossen en weilanden niet altijd de bestemming ‘extensief recreatief medegebruik’. Het is dus afhankelijk van de specifieke bestemming die op de locatie rust of een bootcamp daar wel of niet is toegestaan. Even het bestemmingsplan checken dus voordat je een bootcamp-club in de natuur begint!

Kaart

Bosselaar & Strengers Advocaten